Auschwitz
Pavel Stransky
Pavel Stransky föddes i Prag  1921. 1941 i december transporterades 1000 unga judar till Terezin (Theresienstadt). Natzisterna hade inrättat ett stort ghetto dit man förde den judiska befolkningen från Tjeckoslovakien. I december 1943 förflyttades de flesta judar bort. Pavels hustru Vera följde frivilligt med på transporten. De ville hålla ihop för de hade just gift sig. De visste inte att målet för resan var Auschwitz. Resan tog två dagar och de fick varken mat eller dryck. När de kom till Auschwitz fördes de till Birkenau BIIb det tjeckiska familjelägret. Fångarna där sade att enda vägen ut är genom skorstenen, genast förstod inte Pavel vad det var fråga om men ganska snart blev det klart att fångarna gasades ihjäl och kremerades.
Först arbetade Pavel med vägarbeten på lägerområdet. Efter en tid förflyttades han till att arbeta med "undervisning" i ett speciellt barnhus som naziläkaren Mengele hade gett tillstånd till. Där undervisades och man försökte underhålla barnen under den korta tid de hade kvar. Mengele kunde komma och lyssna på barnens sånger och teater och följande dag ge order om att gasa ihjäl barnen.
Då de allierades trupper kom närmare, fördes i juli  1944 Pavel och  2000 judar till Tyskland till andra koncentrationsläger t.ex Schwarzheiden.
Då de allierade närmades sig Schwarzheiden i april 1945 tog natzisoldater med sig 300 fångar på en dödsmarsch till Teresienstadt. Endast 150 överlevde. Efter Tysklands kapitulation lyckades Pavel fly till Prag och kom hem och vägde då endast 36 kg. mot normalt 70 kg. Pavels hustru Vera hade förts till koncentrationslägret i Bergen-Belsen och kom till Prag i mitten av maj och de vigdes en andra gång. Pavel sade själv i sitt föredrag att deras första bröllopsresa gick till Auschwitz........


Länkar
Pavel Stransky
Pawel Stansky
 i KSH

Uppgifter